Clean it or lose it

Onderhoud hardloopschoenen

Hardloopschoenen hebben heel wat te verduren, ze kunnen vuil worden door het lopen op verschillende ondergronden en nat worden door het lopen in de regen of het lopen van een obstakel run.

Onderhoud hardloopschoenen - Clean or lose it.
Snelmenu
"Stop nooit je hardloopschoenen in de wasmachine of droger. De lijmlaag lost beetje bij beetje op. Ook de demping krijgt het in deze machines zwaar te verduren."
IMG 6193 scaled e1588939761581
Jan-Lammert
Sportcoach

5 tips voor onderhoud hardloopschoenen

Goed onderhoud van je hardloopschoenen is erg belangrijk. Hardloopschoenen hebben heel wat te verduren, ze kunnen vuil worden door het lopen op verschillende ondergronden en nat worden door het lopen in de regen of het lopen van een obstakel run. Hierbij enkele onderhoudstips om je hardloopschoenen een langer en plezieriger leven te geven.

1 Schoonmaken

Zijn je schoenen erg vuil geworden borstel ze af en spoel ze af met koud water. Stop nooit je hardloopschoenen in de wasmachine of droger. Niet bestand is tegen veel water, sop en warmte. De lijmlaag lost beetje bij beetje op. Ook de demping krijgt het in deze machines zwaar te verduren. Je schoenen worden wel schoon, maar je zult minder lang plezier hebben van je schoenen.

Doe je hardloopschoenen niet in een emmer met water. Dat is niet goed voor de demping.

2 Drogen

Laat je hardloopschoenen nooit op of dichtbij de verwarming drogen, dit vermindert de elasticiteit van de schoen. Ook niet bevordelijk voor de aanwezige lijmsoorten. De materialen waar de schoenen van gemaakt zijn kunnen hard worden en daardoor scheuren.

Haal na het lopen de binnenzolen er uit, hierdoor herstellen de hardloopschoenen eerder.

Zijn je schoenen nat geworden? Doe er een paar proppen papier in. Haal het krantenpapier er na circa 2 uur uit en laat de loopschoenen verder drogen.

3 Slijtage

Slijtage onder de hak en bal van de voorvoet zijn het belangrijkste teken van verval. Let ook eens op de binnenkant van de schoen en vooral in het hielgedeelte.

Zet de schoenen naast elkaar op tafel. Staan ze nog fier rechtop of zijn ze naar links of rechts ‘ingezakt’?
Check het bovenwerk ter hoogte van de tenen op slijtage of gaatjes.

Houd een logboek bij en wees al vanaf 500 kilometer alert op overmatige slijtage. Vertoont de tussenzool van je loopschoenen ‘rimpels’? Dan mis je een groot deel van de oorspronkelijke demping.

4 Levensduur

Je verlengt de levensduur van de demping als je jouw schoenen na de training voldoende rust geeft. Zeker een 1 dag nodig voor herstel. Dat betekent dat je een tweede paar nodig hebt. Het schuim van de zolen heeft deze tijd nodig voor volledige decompressie. Hiermee kan je de levensduur van je loopschoenen met ruim 150 kilometer verlengen.

Weet wanneer ze jarig zijn. Aan sommige hardloopschoenen kun je aan de buitenkant niet zien dat ze hun beste tijd hebben gehad. Bijvoorbeeld via Strava kun trainingskilometers bijhouden. De absolute limiet van hardloopschoenen ligt rond de 1200 kilometer. Sommige schoenen zijn echter al na 800 kilometer aan vervanging toe.

Kwaliteit neemt af naarmate je hardloopt, steeds verder af. Zelfs als je ze niet gebruikt en ze 3 jaar onaangeroerd in de kast blijven liggen kun je de hardloopschoenen afschrijven.

5 Loopsokken

Loopschoenen moeten altijd gebruikt worden in combinatie met functionele loopsokken, die de pasvorm vervolmaken en blaren voorkomen. Bovendien zullen loopschoenen bij het gebruik van goede loopsokken aan de binnenzijde minder snel slijten.

Veelgestelde vragen

Over onderhoud hardloopschoenen

Alles wat je voor het onderhoud in principe nodig hebt, is een goede borstel en koud water. Daarmee kun je het ergste vuil wel van je schoenen en zolen verwijderen, eventueel geholpen door een mesje of schroevendraaier.

De grootste fout die je kunt maken is die dampende en misschien stinkende exemplaren na afloop van je run in de schuur te zetten. Als het daar koud en vochtig is, wordt de levensduur van je dempende zolen aanzienlijk verkort.

Je verlengt de levensduur van de demping als je je schoenen na de training voldoende rust geeft. Het rubber heeft net als jouw spieren de tijd nodig om te herstellen (zeker een dag) en dat gaat nog beter als je van 2 of meer paar schoenen gebruikmaakt.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer hartlooptips

Behoud je motivatie met sporten.
Upvit

Behoud je motivatie

Sporten geeft energie en plezier. Bovendien heeft voldoende lichaamsbeweging een positief effect op je gezondheid. Om actief te blijven is alleen motivatie niet voldoende, omdat het afhankelijk is van onze gevoelens.

Lees meer »
Blessurevrij hardlopen > Blijf conditioneel sterk
Upvit

Blessurevrij hardlopen: blijf SportFit

Jezelf uitdagen steeds verder en sneller te lopen, brengt risico’s met zich mee. Meer dan de helft van alle lopers heeft weleens last van pijnklachten of blessures. Zelfs de meeste getrainde lopers ontkomen er niet aan.

Lees meer »

Meer hardlopen

Juiste sportvoeding kopen voor optimale energie én snel herstel.
Upvit

Sportvoeding kopen: houd je energie op peil

Sportvoeding is een waardevolle aanvulling en toegevoegde waarde zijn om je sportprestatie tot een hoger niveau te brengen. Train met de sportvoeding die je wilt gebruiken tijdens je sportieve doel en zorg dat je op zoek gaat naar een juiste balans.

Lees meer »
Trainen voor 10 km hardlopen vraagt een mix van snelheid en uithoudingsvermogen.
Upvit

10 km hardlopen

De 10 km is een van de populairste afstanden ter wereld. Trainen voor 10 km hardlopen vraagt een mix van snelheid en uithoudingsvermogen. Dat betekent dat je lange afstanden loopt die je uitdagen.

Lees meer »
Schijf van vijf > Tips om gezond te eten!
Upvit

Schijf van vijf: zorg goed voor jezelf

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf. Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties.

Lees meer »

Geef een reactie