Wanneer ga jij verzuren?

Je omslagpunt is een waardevolle waarde. Met je omslagpunt kun je jouw hartslagzones bepalen en zo weet je of je goed traint.

Snelmenu
Omslagpunt berekenen

Bepaal hartslagzones door omslagpunt berekenen

Het omslagpunt bij bijvoorbeeld het hardlopen bepalen kan je helpen bij je training. Het trainen met een hartslagmeter en het bepalen van trainingszones kan je zeker helpen om je doelen te bereiken.

Het omslagpunt bij het hardlopen bepalen kan je helpen bij je training. Het omslagpunt (of anaerobe drempel) is de hartslag waarbij je lichaam meer melkzuur aanmaakt dan dat je lichaam als brandstof gebruikt. Je voelt dat door ‘zware’ bovenbenen: je loopt in het rood. Je omslagpunt is goed om te weten, want met een omslagpunt kun je ook je zone D0, D1, D2 en D3 bepalen.

Er is ook een link tussen je omslagpunt en je ademhaling. Bij lichte inspanning is je ademfrequentie laag en neem je geen diepe teugen. Als je harder gaat lopen ga je eerst diepere teugen nemen en blijft je ademfrequentie gelijk. Tot je bij je aerobe drempel bent: dan worden je teugen niet meer dieper, maar ga je sneller ademen. Blijf je dan versnellen, dan komt er een punt dat je niet meer sneller kunt ademen bij hetzelfde teugvolume. Je komt bij je omslagpunt en gaat exponentieel sneller en minder diep ademen. Je melkzuurwaarde schiet omhoog en je bovenbenen lopen vol.

De meest nauwkeurige methode is door een inspanningstest met ECG-controle te laten doen bij een Sportmedisch Adviescentrum. Hierbij worden belangrijke lichaamsfuncties, als hartslag, bloedruk, ademhaling etc., middels elektroden geregistreerd, terwijl je op een hometrainer zit waarbij de weerstand steeds verder wordt verhoogd. Op enkele slagen nauwkeurig kan men zo je omslagpunt bepalen, maar ook het vermogen wat je levert bij dit omslagpunt.

Je omslagpunt ligt ongeveer tussen 85% en 93% van de maximale hartslag. Op het moment dat je boven jouw omslagpunt traint dan ga je verzuren.

Ken je omslagpunt

Ga je met een hartslagmeter aan de slag dan is het ook handig om de hartslag bij je omslagpunt te kennen. Dat is de snelheid waarbij de benen alsmaar zwaarder worden, en wat je niet langer dan 30-45 minuten vol kunt houden. Die intensiteit ligt op ongeveer 85 tot 93 procent van je maximale hartslagwaarde.

Polar A370 fan van een actieve leefstijl

Activity tracker

Activity tracker jouw ultieme trainingsmaatje en supporter van een actieve leefstijl ook buiten de sportschool.

Fiets als een local met de Garmin Edge

Fiestcomputers

Rijd op je best en verbeter daarna je eigen prestatie. Vergelijk recente inspanningen met eerdere ritten.

De Polar OH1 is een optische hartslagmeter voor de onderarm die veelzijdigheid combineert met comfort en eenvoud in gebruik.

Hartslagsensoren

Betrouwbare hartslagmeting voor al je sporten met de borstband. Volg je hartslag met maximale nauwkeurigheid

De Garmin Forerunner is een gebruiksvriendelijk hardloophorloge met polshartslagsensor.

Sporthorloges

Een sporthorloge biedt opties voor het analyseren en verbeteren van je sportprestaties. Je traint daarmee effectiever.

Meer hartslag

De maximale hartslag wordt gebruikt om belangrijke gegevens zoals jouw omslagpunt en hartslagzones te berekenen.
Upvit

Maximale hartslag: train optimaal

De hoogst haalbare hartslag voor jou is je maximale hartslag. De maximale hartslag wordt gebruikt om belangrijke gegevens zoals jouw omslagpunt en hartslagzones te berekenen. De hoogte van je maximale hartslag zegt niets over je conditie.

Lees meer »
VO2max bepalen
Upvit

VO2max meten: wat is jouw conditie?

VO2max staat voor maximale zuurstofopname. Het refereert naar de hoeveelheid zuurstof die je lichaam in een minuut kan gebruiken. Het is een maatstaf voor je uithoudingsvermogen en kan voorspellend zijn voor jouw potentie als duursporter.

Lees meer »

Geef een reactie