Parel van Drenthe

MTB Havelterberg

Let’s go! De mountainbikeroutes in Havelte liggen klaar voor actie. Voor ieder wat wils. Soms technisch, een uitdagend parcours door bossen en over zandheuvels.

MTB Woldberg ridge
"Tijdens de blauwe MTB-route kom je singletracks, klimmetjes en open veld tegen. De singletrails zijn behoorlijk technisch en vragen goede stuurvaardigheden."

Omgeving Havelterberg

MTB Woldberg pad

Parel van Drenthe

Havelte, ook wel “De parel van Drenthe” genoemd, ligt te midden van uitgestrekt bossen, heidevelden, zandverstuivingen en weidegebieden waar ook nog veel restanten vanuit de 2e wereldoorlog te zien zijn.

Heide en bos

De omgeving kenmerkt zich door mooie stukken heide afgewisseld door bosgebieden. Laat je betoveren door al het moois dat de natuur te bieden heeft. Alle mountainbikeroutes van de Gemeente Westerveld zijn aan elkaar gekoppeld via verbindingsroutes. Deze worden aangeduid met een zwarte markering.

MTB Havelterberg: parel van Drenthe

5 MTB-routes Havelterberg

Pak je mountainbike en kom crossen door de ruige natuur van Havelterberg! Slinger over de beste singletracks, maak snelheid in de bossen en trotseer menig heideheuvel. Maak kennis met Drenthe en bezoek het Dwingelderveld, het Drents-Friese Wold en de Drentsche Aa.

Gegevens
16 kilometer – 171 hoogtemeters
Provincie Drenthe
Gemeente Westerveld
Gebied Havelterberg

Markering
De route is gemarkeerd met houten palen met daarop in het blauw het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). In het weekend is er een extra lus (6 kilometer) te rijden. Deze lus is gemarkeerd met een rode kleur.

Start
Je kunt de route starten bij:
– Toegangspoort Holtingerveld, Helomaweg 14, 7971 PX in Havelte.

In het weekend, als het oefenterrein niet wordt gebruikt, bestaat de mogelijkheid om een extra lus van 6 kilometer toe te voegen aan de normale 16 kilometer lange route. Deze lus begint na ongeveer 5,5 kilometer vanaf de start. Deze rode route gaat door het middelste gedeelte van het oefenterrein. Defensie oefent hier doordeweeks en is dan daarom niet toegankelijk. Hier vind je naast singletracks ook een aantal korte steile klimmetjes en afdalingen. Na 6 km kom je weer op de blauwe ATB route.

Gegevens
28 kilometer – 90 hoogtemeters
Provincie Drenthe
Gemeente Westerveld
Gebied Havelterberg

Markering
De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:
– Toegangspoort Holtingerveld, Helomaweg 14, 7971 PX in Havelte.

De route is geschikt voor zowel de beginnende MTB’er als de gevorderde, het is maar net hoe fanatiek je bent. Je gaat over graspaden, smalle en bochtige singletracks en ook bredere rechte paden. Je slingert door het bos, heide en over bruggetjes. Af en toe is er een (flinke) klim. Op een gegeven moment kom je een bordje tegen waarbij je kunt kiezen voor de route van 19 km of die van 27 km.

Ten noorden van het Dwingelderveld ligt nog een nationaal park: het Drents-Friese Wold. Ondanks dat dit natuurpareltje, een van de grootste bosgebieden van Nederland, eveneens niet uitblinkt in hoogteverschillen, sprokkelt deze track toch nog aardig wat hoogtemeters bij elkaar. Dit komt omdat de lokale routebouwers echt iedere hobbel, bobbel en heuvel optimaal hebben benut.

Gegevens
23 kilometer – 132 hoogtemeters
Provincie Drenthe
Gemeente Westerveld
Gebied Drents Friese Wold

Markering
De route is gemarkeerd met houten palen met in het groen het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:

– Parkeerplaats de Hoekenbrink, Bosweg, 7981 LE in Diever
– Parkeerplaats op de Bosweg, 9423 TA in Hoogersmilde
– Parkeerplaats Camping de Reeënwissel, Bosweg 23, 9423 TA in Hoogersmilde

Op de startplaatsen vind je een duidelijk informatiebord.

Drenthe telt 3 nationale parken. Een daarvan is het Dwingelderveld, het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Behalve ruim 40 vennen zul je hier al mountainbikend weinig nattigheid tegenkomen. Het merendeel van de route (80%) bestaat uit brede zand, bos- en heidepaden.

De afwezigheid van heuvels wordt in dit park ruimschoots gecompenseerd door de overdaad aan verstilde natuur.  Let ook op de aanwezigheid van Nederlandse slangen – ringslang, adder, gladde slang – komen in het park voor.

Gegevens
22 kilometer – 83 hoogtemeters
Provincie Drenthe
Gemeente Westerveld
Gebied Dwingelderveld

Markering
De route is gemarkeerd met kunststof palen met in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:
– Oriëntatiecentrum Spier, Oude Postweg 12, 9417 TG in
– Parkeerplaats bij de Smalbroekerweg in Lheebroek
– Parkeerplaats bij SBB Infocentrum Lhee, Achter ’t Zaand 1, 7991 NG in Lhee

Gegevens
10.5 km- 78 hoogtemeters
Provincie Overijssel
Gemeente Westerveld
Gebied De Bult – Eese

Markering
De route is gemarkeerd met houten palen met in het geel het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes).

Start
Je kunt de route starten bij:
– Parkeerplaats de Woldberg in Tuk

Kaart MTB-routes Havelterberg

1 Route blauw Havelte-West
> 16 km –  hm
> 6 km rode route extra optie in het weekend

2 Route groen Havelte Oost
> 27 km – 90 hm
> Je kan kiezen tijdens de rit voor 19 of 27 km

Verbindingsroute zwart
3 Route groen Diever-Hoogersmilde
> 23 km – 132 hm

4 Route rood Dwingeloo
> 22 km – 83 hm

5 Route geel Steenwijk
> 11 km – 78 hm

Upvit

Upvit

Fit en gezond met duursport. Met een goede conditie heb je meer energie en kun je fysiek en mentaal meer aan. Bouw het sporten goed op met een passende sportuitrusting voor een actieve leefstijl.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Ontdek MTB-routes

Meer fietsen

Haal meer uit je training met hartslagzones.
Upvit

Hartslagzones: verbeter je conditie

Sporters kunnen hartslagzones aanhouden om meer uit hun training te halen zoals het verbeteren van de conditie of meer focus op het verbranden van vet. Hartslagzones zijn per persoon verschillend en moeten dan ook individueel worden bepaald.

Lees meer »
Juiste sportvoeding kopen voor optimale energie én snel herstel.
Upvit

Sportvoeding kopen: houd je energie op peil

Sportvoeding is een waardevolle aanvulling en toegevoegde waarde zijn om je sportprestatie tot een hoger niveau te brengen. Train met de sportvoeding die je wilt gebruiken tijdens je sportieve doel en zorg dat je op zoek gaat naar een juiste balans.

Lees meer »
Supplementen als extra ondersteuning voor je sport!.
Upvit

Supplementen kopen: voor extra ondersteuning

Ben je sportief en beweeg je veel? Dan kunnen supplementen een goede aanvulling zijn op jouw gezonde eetpatroon. Zo is magnesium goed voor de werking van jouw spieren en draagt vitamine B12 bij aan fitheid. Supplementen voor een actieve leefstijl.

Lees meer »

Geef een reactie