Hardlopen op de loopband: doelgericht trainen

Doelgericht trainen

Hardlopen op de loopband

Buiten of binnen hardlopen, daar dit nog best een verschil in. De manier hoe je op de loopband traint heeft invloed op je conditie en motivatie. Hardlopen op de loopband heeft veel mogelijkheden.

"Intervaltraining zorgt voor een betere conditie, maar is ook geschikt wanneer je wilt afvallen. Ben je aan het trainen voor een wedstrijd? Met intervaltraining zorg je ook dat je sneller gaat lopen".

6 tips hardlopen op de loopband

Eindeloos dezelfde training op een loopband is saai. Afwisseling tussen verschillende trainingen is daarom belangrijk. Kies af en toe voor een cardiotraining, intervaltraining of een heuveltraining. Welke trainingsschema’s geschikt zijn voor jou, hangt af van je doelen. Wil je conditie opbouwen of zoek je juist een schema om af te vallen met hardlopen op de loopband. 

1. Voordelen van de loopband

Indoor hardlopen kan snel vervelen, maar er zijn zeker ook voordelen. Hardlopen op een loopband is prettig op donkere koude dagen. Toch maken de meeste lopers er alleen in de winter gebruik van. Of liever niet, omdat hardlopen buiten en in de natuur zo lekker is. Maar de loopband heeft ook voordelen: 

  1. Geen last van het weer
  2. Betere schokabsorptie
  3. Veiliger dan buiten
  4. Makkelijker constant tempo kunnen aanhouden

2. Looptechniek

Hardlopen op de loopband ziet er misschien gemakkelijk uit, maar de eerste stappen op een loopband kunnen best verraderlijk zijn als je de basis veiligheidstips niet opvolgt. Wanneer je aan het hardlopen bent, kan je het best de volgende handige tips opvolgen:

  • Kijk niet naar beneden 
  • Leun niet naar voren 
  • Houd de handvatten niet vast 
  • Ga niet op de loopband staan als hij aanstaat 

3. Cardiotraining

Tijdens hardlopen op de loopband met cardiotraining let je op jouw hartslag, dit kun je het beste doen door een hartslagmeter te gebruiken. Bij een duurtraining loop je een lange afstand. Om dit goed vol te houden loop je niet op een hoog tempo. Een goede check is dat het nog mogelijk moet zijn om tijdens het trainen te praten. Deze training is geschikt voor conditie opbouwen of je afstand wil vergroten. Doordat je op een laag tempo loopt, verbrand je veel calorieën.

4. Intervaltraining

Intervaltraining op een loopband houdt in dat je hoge intensiteit afwisselt met lagere intensiteit. Tijdens zo’n intervaltraining train je korter, maar intensiever. De training zorgt voor een betere conditie, maar is ook geschikt wanneer je wilt afvallen. Ben je aan het trainen voor een wedstrijd? Met een intervaltraining zorg je ook dat je sneller gaat lopen.

5. Heuveltraining

Hardlopen op de loopband kun je gemakkelijk verzwaren door de hellingshoek omhoog te zetten. Wanneer je veel wisselt met de hellingshoek noem je dit een heuveltraining. Bij een heuveltraining zet je de been- en bilspieren flink aan het werk. Deze training is geschikt wanneer je wilt afvallen. Ook wanneer je aan trailrunning doet of heuvels lopen zwaar vindt, is dit een leuke uitdaging.

6. Extra tips

Varieer met de snelheid 
Door het variëren van je hartslag en de intensiteit van de workout zorg je ervoor dat je metabolisme sterker verbetert dan wanneer je op dezelfde snelheid en helling zou trainen. Verschillende spiergroepen worden hierdoor aangesproken met een wisselende frequentie. Hierdoor wordt het minder snel saai!

Stel een lichte helling in
Hardlopen op de loopband zonder een helling in te stellen is hetzelfde als buiten lopen op een lichte afdaling. Dit is een gevolg van het feit dat er binnen geen windweerstand en geen verandering van ondergrond is. Wij raden u aan een helling van 1 a 2% in te stellen om er zeker van te zijn dat u even hard werkt als u buiten zou doen.

Drink voldoende water
In de sportschool is het vaak zo warm dat u veel meer zweet op een loopband dan dat u buiten zou doen als u dezelfde afstand zou lopen. Zorg ervoor dat u een flesje water binnen handbereik heeft en probeer meer dan 200 milliliter water te drinken per elke 20 minuten die u loopt.

Cooling-down
Meteen na het hardlopen van de loopband af springen en gaan zitten zal leiden tot spierkramp en eventuele andere kwaaltjes. Zorg er daarom voor dat je hartslag rustig omlaag kan komen door rustig uit te lopen.

Pak je loopvoordeel

Scherpe aanbiedingen tot 40% korting

Veel gestelde vragen

Over hardlopen op de loopband

Start de loopband en jog gedurende 5 minuten met een snelheid van zes tot acht km p/u. Zo activeer je het hart en de longfunctie, en raken de spieren doorbloed. Een loopband is een fantastische trainingstool. Je bevordert het metabolisme, wordt er sterker van en loopt minder snel blessures op.

Zwift is een super tool om op een loopband jouw favoriete hobby te beoefenen en toch nog van de wereld om je heen te genieten. Zwift zorgt voor een virtueel decor op een beeldscherm (iPhone, iPad, computer, laptop of tv; niet op Android-telefoons) dat je kunt combineren met de run op de loopband.

Outdoor en indoor lopen: kan je dan dezelfde hardloopschoenen gebruiken? In principe wel, maar als we van plan zijn ze alleen op de loopband te gebruiken, is het beter te kiezen voor lichtere schoenen, met een kleiner luchtkussen omdat het loopoppervlak van de band de schokken al opvangt en minder hard is dan asfalt of beton.

Veelgemaakte fouten

Omdat jouw voeten naar achter worden getrokken, ben je misschien geneigd om ter compensatie naar voren te leunen. Door te ver naar voren te buigen kun je nek-en-rugpijn krijgen en het effect van het lopen verminderen.

In het begin wilt u misschien de handvatten vasthouden voor extra stabiliteit. Het enige dat u bereikt door de handvatten vast te houden, is dat u uw last verlicht en het wat makkelijker maakt.

Je zal in de verleiding komen om de hele tijd naar jouw voeten te kijken om er zeker van te zijn dat je in het midden van de loopband loopt. Het enige wat je hiermee waarschijnlijk zal bereiken, is dat dit een impact op jouw loopwijze heeft die rug-en nekpijn kan veroorzaken.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over hardlopen op de loopband stel ze hieronder.

Hardlopen op de loopband delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer hardlooptips

Conditie opbouwen > Voel je fit en gezond
Upvit

Conditie opbouwen: voel je fit

Het hebben van een goede conditie en het optimaliseren van jouw prestaties heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Voor de beste prestatie is het belangrijk om een combinatie te vinden tussen deze basisprincipes van sporten.

Lees meer »
Supplementen als extra ondersteuning voor je sport!.
Upvit

Supplementen kopen: voor extra ondersteuning

Ben je sportief en beweeg je veel? Dan kunnen supplementen een goede aanvulling zijn op jouw gezonde eetpatroon. Zo is magnesium goed voor de werking van jouw spieren en draagt vitamine B12 bij aan fitheid. Supplementen voor een actieve leefstijl.

Lees meer »

Meer hardlopen

Halve marathon - Ultieme uitdaging
Upvit

Halve marathon: ultieme uitdaging

Is de halve marathon jouw volgende doel? Vind hier tips en adviezen die je helpen om je goed voor te bereiden op de 21 kilometer. Hoe blijven de lange duurlopen leuk en hoe zorg je ervoor dat je geen blessure oploopt.

Lees meer »
Conditietesten: meten is weten
Upvit

Conditietesten: meten is weten

Een conditietest geeft inzicht in de fysieke en deels mentale fitheid van de sporter. Inzicht in jouw conditie voor jouw prestaties op peil te houden of te blijven verbeteren. Met deze conditietesten kom je erachter hoe fit je bent en wat je hartslagzones zijn.

Lees meer »

Geef een reactie