Veilig en zichtbaar

Hardlopen in het donker

Reflecterende strepen op kleding of schoenen, zorgen er voor dat je beter te zien bent met hardlopen in het donker. Laat jezelf dus goed zien als je in de avond of vroege ochtend de deur uit gaat voor een heerlijke training en laat je niet verrassen.

Hardlopen in het donker - Veilig en zichtbaar
Snelmenu
"Draag nooit donkere hardloopkleding in het donker, kies voor lichte of felle kleuren. Het is verstandig om verlichting en felle kleding te combineren".

7 stappen voor hardlopen in het donker

Reflecterende hardloopkleding bestaat uit reflecterende hardloophesjes, reflecterende hardloopjassen en zelfs reflecterende schoenveters! Ook heb je hardloopbroeken met reflecterende of fluorescerende banen.

Met hardlopen in het donker op provinciale wegen, bermen en fietspaden bevat moet je rekenen op medeweggebruikers die met hoge snelheid jou van voor en achter benaderen en je dus niet op tijd kunnen zien. Daarvoor zijn reflecterende hardloophesjes- en kledingstukken in het leven geroepen. De voordelen hiervan zijn:

  1. Je verhoogt jouw zichtbaarheid voor andere weggebruikers.
  2. Je loopt ontspannen omdat je weet dat je goed zichtbaar bent.

Stap 1. Omvang

Wanneer je hesje niet de juiste omtrekmaat heeft, dan zal het reflecterende hesje onnodig schuiven over de jas. Een te strak hesje zal schuren en een te los hesje zal wapperen in de wind – niet bepaald aerodynamisch en bevorderend voor je snelheid. Daarom is het opmeten van jouw omtrekmaat essentieel bij de keuze van het reflecterende hesje.

Stap 2. Kleur

Het overgrote aanbod aan reflecterende hesjes en hardloopkleding is verkrijgbaar in de kleuren oranje en geel omdat onze ogen het gevoeligst zijn voor deze twee kleuren. Tegenwoordig is het kleurenpalet van fluorescerende hardloopkleding uitgebreid met roze, groen en blauw, maar we adviseren je om voor optimale zichtbaarheid toch voor de kleuren geel en oranje te kiezen. 

Stap 3. Reflectie

Reflecterende hesjes van cellen weerkaatsen de lichtbron zoals het licht van een fietslamp of de koplampen van een auto. Daarentegen heeft fluorescerende kleding geen directe lichtbron nodig, maar is daardoor ook aanzienlijk minder fel in het donker. Als je tijdens je hardloopronde weinig straatverlichting tegenkomt dan kun je een reflecterend hardloophesje het beste combineren met een fluorescerende hardloopjas.

Stap 4. Verlichting

Tegenwoordig zijn er hardloophesjes uitgerust met led lampjes om optimaal zichtbaar te zijn. Het is geen harde must, maar zeker wel een punt waar je stil bij wil staan als je door slecht verlichte gebieden hardloopt. Voor hardlopen in het donker adviseren we om een reflecterend hardloophesje met led lampjes aan te schaffen.

Stap 5. Materiaal

De keuze van het materiaal waarvan je reflecterende hesje of hardloopjasje gemaakt is beïnvloedt het draagcomfort. De goedkopere hesjes en jasjes zijn gemaakt van polyester wat minder goed kan ademen waardoor zweet gaat broeien. Door te kiezen voor een reflecterend hesje of hardloopjasje van mesh voorkom je dit. Deze stof is ademend en voert zweet af, waardoor je droog en comfortabel blijft.

Stap 6. Hardloopschoenen

Hardlopen in het donker doe je natuurlijk op hardloopschoenen. Sommige hardloopschoenen hebben reflecterende details zodat je beter zichtbaar bent! Hierbij kun je denken aan de Lite Show hardloopschoenen van ASICS maar ook verschillende andere merken hebben reflecterende details.

Stap 7. Hoofdlamp

Bij hardlopen in het donker kan het raadzaam zijn om bijvoorbeeld een hoofdlamp te dragen. Deze lamp verlicht het pad voor je. Dit is niet alleen veilig maar vermindert ook de kans dat je een misstap zet.

Veel gestelde vragen

Over hardlopen in het donker

Als je muziek luistert met oortjes of een koptelefoon kan je alle geluiden en het verkeer om je heen niet horen, waardoor je minder alert bent op de gevaren. Alternatief: loop met één oortje in.

Als je niet zonder muziek kan hardlopen, draag dan de oordopjes van AfterShokz, bij deze oortjes hoor je het geluid via de Bone Conduction technologie waarbij de muziek via trillingen van je jukbeenderen naar je oren wordt gestuurd. Hierdoor kan je veilig muziek luisteren tijdens het hardlopen zonder dat je het geluid in je omgeving niet kan horen.

Met hardlopen in het donker zorg dat je altijd je telefoon opgeladen bij je draagt. Mocht je de weg kwijt raken of struikelen en niet verder kunnen kun je altijd iemand bellen.

Met meerdere mensen hardlopen in het donker is zowel voor het zicht, als voor je zelfbescherming altijd veiliger. Wanneer je met meerdere mensen bent, zal je minder snel kans lopen dat je wordt lastiggevallen. Het is misschien echter niet altijd mogelijk om met iemand hard te lopen. In dat geval kun je misschien met je hond gaan hardlopen.

Kies van te voren de route uit die je wilt gaan lopen. Probeer de donkere bossen of afgelegen paadjes te vermijden en loop zo veel mogelijk in de goed verlichte gedeeltes.

Veilig hardlopen in het donker

Draag nooit donkere hardloopkleding in het donker, kies voor lichte of felle kleuren. Het is verstandig om verlichting en felle kleding te combineren. Hoe meer je opvalt, hoe beter. Je bent zo goed zichtbaar voor weggebruikers en andere weggebruikers.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer koopgidsen

Supplementen als extra ondersteuning voor je sport!.
Upvit

Supplementen kopen: voor extra ondersteuning

Ben je sportief en beweeg je veel? Dan kunnen supplementen een goede aanvulling zijn op jouw gezonde eetpatroon. Zo is magnesium goed voor de werking van jouw spieren en draagt vitamine B12 bij aan fitheid. Supplementen voor een actieve leefstijl.

Lees meer »
Juiste sportvoeding kopen voor optimale energie én snel herstel.
Upvit

Sportvoeding kopen: houd je energie op peil

Sportvoeding is een waardevolle aanvulling en toegevoegde waarde zijn om je sportprestatie tot een hoger niveau te brengen. Train met de sportvoeding die je wilt gebruiken tijdens je sportieve doel en zorg dat je op zoek gaat naar een juiste balans.

Lees meer »

Meer hardlopen

Met hartslagtraining weet je precies wat je moet weten.
Jan-Lammert

2.0 Vitaal Coach

Doe een inspanningstest bij 2.0 Vitaal om inzicht te krijgen in jouw conditie. Sport in de juiste hartslagen. Met hartslagtraining weet je precies wat je moet weten. Je optimaliseert je inspanningen en laat elke minuut van elke trainingssessie tellen.

Lees meer »
Juiste sportvoeding kopen voor optimale energie én snel herstel.
Upvit

Sportvoeding kopen: houd je energie op peil

Sportvoeding is een waardevolle aanvulling en toegevoegde waarde zijn om je sportprestatie tot een hoger niveau te brengen. Train met de sportvoeding die je wilt gebruiken tijdens je sportieve doel en zorg dat je op zoek gaat naar een juiste balans.

Lees meer »

Geef een reactie