Voel je fit

Conditie opbouwen

Het hebben van een goede conditie en het optimaliseren van jouw prestaties heeft te maken met je lichamelijke basiseigenschappen. Dit zijn de 5 fysieke grondmotorische eigenschappen.

Conditie opbouwen > Voel je fit en gezond
Snelmenu
"Een goede trainingsopbouw is van belang als je sterker en sneller wil worden. Regelmatig sporten is cruciaal voor het verbeteren en onderhouden van jouw conditie."
IMG 6193 scaled e1588939761581
Jan-Lammert
Sportcoach

Conditie opbouwen in 6 stappen

Conditie opbouwen wordt bepaald door 5 factoren: lenigheid, coördinatie, uithoudingsvermogen, kracht en snelheid. Hoe beter deze 5 eigenschappen bij je zijn ontwikkeld, hoe beter je conditie is. Een goede trainingsopbouw is van belang als je sterker en sneller wil worden. Regelmatig sporten is cruciaal voor het verbeteren en onderhouden van jouw conditie.

1 Kies je sport

We worden allemaal aangemoedigd om verschillende sporten te proberen, maar wanneer je iets echt niet leuk vindt moet je het niet doen. Wanneer bijvoorbeeld hardlopen niks voor jou is kun je kiezen voor activiteiten zoals fietsen, hardlopen of fitness. Je zult zien dat je je training dan veel langer zult volhouden én dat je veel meer plezier zult hebben.

2 Stel een doel

Het stellen van de juiste doelen is belangrijk voor de uitvoering van je conditie opbouwen. Het stellen van doelen werkt motiverend, je probeert een doel te bereiken. Het uitgangspunt is dat wanneer je jezelf een doel stelt, je meer je best gaat doen om dat doel te bereiken.

3 Maak een schema

Voor conditie opbouwen werkt vaak het beste te werken met een schema. Plan tijd om te sporten in je agenda, en houd je hier ook aan! Wordt de loopband jouw maatje, wordt virtual cycling helemaal jouw ding, of kies je voor een andere vorm van training? Waar je ook voor kiest, maak een schema, waarin je voor jezelf vastlegt hoe en wanneer jij aan je conditie gaat werken. Wil je alleen trainen of heb je stimulans van anderen nodig en is samen sporten (in een groep) dus meer iets voor jou?

Uithoudingsvermogen is een onderdeel van conditie en betekent dat je over een langere periode een bepaalde intensiteit of hoge hartslag kan vasthouden. Bij een goed uithoudingsvermogen herstelt het lichaam sneller en kan je een langere of zwaardere inspanning volhouden.

Bijvoorbeeld hardlopen valt onder duursporten. Het zorgt er namelijk voor dat jij een langere tijd hetzelfde tempo kan blijven lopen. Is jouw uithoudingsvermogen op de lange afstand nog niet op zijn best dan kom je na een aantal kilometers de man met de hamer tegen of je merkt dat je tempo snel terug loopt naarmate de kilometers verstrijken.

4 Regel goed materiaal

Heb je de manier van bewegen gevonden die bij je past? Zoek er de juiste materialen bij. Je hoeft echt niet veel te investeren als je op een verantwoorde manier in beweging wilt komen. De basis die je nodig hebt voor bijna iedere sport zijn schoenen en kleding. Je kan het materiaal aanvullen als je ontdekt dat je echt fanatiek met die sport aan de slag wilt gaan. Kijk dan welke andere materialen jou kunnen helpen om nog effectiever te trainen.

5 Zorg voor regelmaat

Je hebt een manier van bewegen gevonden die bij je past, je hebt de juiste materialen aangeschaft om op een verantwoorde manier te bewegen, je sportmomenten zijn een onderdeel geworden van je dagelijks leven. En nu moet je jouw motivatie behouden! Een functionele conditie opbouwen kost tijd. Niemand heeft je vertelt dat het makkelijk zou worden. Behoud je motivatie. Maak een lijst waarom jij zo graag die conditie wilde opbouwen, maak een doel voor jezelf zodat je de discipline vindt om door te gaan.

6 Eet goed

Snoep, koek, frisdrank, chips, snackrepen, we weten allemaal dat ze niet gezond zijn. Maar je zal je ook echt veel fitter voelen als je niet te veel koolhydraatrijke witmeelproducten en suikerbommen eet! Kies liever voor volkorenproducten, noten en fruit. Gezond eten kan best een uitdaging voor iedereenzijn. Grote veranderingen hou je moeilijk vol, zet daarom kleine stapjes richting de Schijf van Vijf. Lekker gezond conditie opbouwen! 

Veelgestelde vragen

Over conditie opbouwen

Sporten zorgt ervoor dat je een goede conditie krijgt én behoudt. Een conditie opbouwen gebeurt niet binnen één dag. Vind je het lastig om jezelf te motiveren? Plan je sportmomenten en wijk hier niet van af. Wanneer het sporten in je wekelijkse ritme komt, zul je zien dat het steeds makkelijker wordt.

De beste meting is een test op de fietsergometer of de loopband, waarbij het fietsen of lopen steeds zwaarder wordt gemaakt. Gemeten wordt hoeveel zuurstof je maximaal opneemt. Hoe hoger de zuurstofopname, des te beter de conditie.

Wil je graag je snelheid verhogen, je uithoudingsvermogen verbeteren of juist meer spierkracht? Echter, voor serieuze vooruitgang heb je minimaal 2 a 3 keer per week trainingsarbeid nodig.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer sportdoelen

Halve marathon - Ultieme uitdaging
Upvit

Halve marathon: ultieme uitdaging

Is de halve marathon jouw volgende doel? Vind hier tips en adviezen die je helpen om je goed voor te bereiden op de 21 kilometer. Hoe blijven de lange duurlopen leuk en hoe zorg je ervoor dat je geen blessure oploopt.

Lees meer »
Trainen voor 10 km hardlopen vraagt een mix van snelheid en uithoudingsvermogen.
Upvit

10 km hardlopen

De 10 km is een van de populairste afstanden ter wereld. Trainen voor 10 km hardlopen vraagt een mix van snelheid en uithoudingsvermogen. Dat betekent dat je lange afstanden loopt die je uitdagen.

Lees meer »
Sterker worden: basis voor alles
Upvit

Sterker worden: basis voor alles

Een sterker worden biedt vele voordelen. Zo zorgt krachttraining niet alleen voor versterkte spieren, maar ook botten en pezen worden sterker. Krachttraining helpt onder andere bij afvallen, het verhoogt de stofwisseling,

Lees meer »
Maak een vliegende start met de 5 km hardlopen,
Upvit

5 km hardlopen

Met de 5 km hardlopen kan je veel kanten op. Voor beginners is het een mooi doel. Hoe trots ben je als je een aantal weken traint en die periode afsluit met je eerste 5 km! Ervaren atleten nemen regelmatig een 5 km in het trainingsschema op.

Lees meer »

Meer Fitgids

Conditietesten: meten is weten
Upvit

Conditietesten: meten is weten

Een conditietest geeft inzicht in de fysieke en deels mentale fitheid van de sporter. Inzicht in jouw conditie voor jouw prestaties op peil te houden of te blijven verbeteren. Met deze conditietesten kom je erachter hoe fit je bent en wat je hartslagzones zijn.

Lees meer »
Fiets apps: maken het leuker
Upvit

Fiets apps: maken het leuker

Ga je fietsen, dan wil je waarschijnlijk alles over de rit bijhouden. Niet alleen de route, maar ook je snelheid, hoeveel calorieën je verbrand hebt en natuurlijk hoeveel kilometers je hebt afgelegd. Dat kan allemaal met fiets apps.

Lees meer »