Avontuur opzoeken

Beginnen met trailrunning

Trailrunning is hardlopen in de natuur op onverharde paden. Kies een mooie wandelroute, trek je trailrunning schoenen aan en off you go! Beginnen met trailrunning helpt Upvit helpt je graag stap voor stap op weg.

Beginnen met trailrunning | Avontuur opzoeken
Snelmenu
"Op de trails laat je tijd en afstand los. Er ligt een schat aan onverharde paden in de natuur verborgen. Te wachten om door jou ontdekt te worden".

8 tips beginnen met trailrunning

Lekker lopen in de natuur. Verschillende ondergronden ervaren. Genieten van de rust en stilte om je heen. Het avontuur opzoeken. Nieuwe gebieden ontdekken. Dat beginnen met trailrunning in het kort. De ondergrond is gevarieerd van zand en modder tot keien. Op de trails laat je tijd en afstand los. Er ligt een schat aan onverharde paden in de natuur verborgen. Te wachten om door jou ontdekt te worden. Oneindige variatie in landschap, terrein en beleving. Ruil vandaag je rondje asfalt in voor ruig avontuur.

1. Bouw het goed op

Hoewel het bij beginnen met trailrunning wat minder draait om snelheid en meer om de beleving, wil je natuurlijk wel het beste uit jezelf halen. Je wilt jezelf verbeteren en nieuwe uitdagingen aan gaan. Voor trailrunning is een sterke core (rompspieren) en kracht in de bovenbenen extra belangrijk. Het is daarom aan te raden om je looptrainingen aan te vullen met krachttraining, core stability training of bootcamp. Mocht je van plan zijn om een trail met veel hoogtemeters te gaan lopen, train dan ook wekelijks in de heuvels.

2. Let minder op je snelheid

Tijdens beginnen met trailrunning zijn de meeste lopers niet of minder bezig met tussentijden en streeftempo’s. Je gemiddelde snelheid zal, zeker in het begin, beduidend lager zijn dan op de weg. Afhankelijk van het parkoers en het aantal single-tracks (smalle paadjes waar inhalen onmogelijk is) wandelen lopers ook regelmatig even. Door ervaring leer je steeds beter op gevoel te lopen. Loop bijvoorbeeld niet kort achter je voorganger, daardoor zie je het parcours niet goed en kun je boomwortels, kuiltjes of bijvoorbeeld rotsen missen.

3. Wandel bergop

Als je heuvelop blijft hardlopen, dan merk je dat je hartslag flink omhoog schiet. Vooral bij steilere klimmen. Wil je langere trails gaan lopen, dan is het zeer onverstandig om teveel hoge pieken in je hartslag te hebben. Dat houd je waarschijnlijk niet lang vol! Bergop wandelen zou dan slimmer zijn. Maar je houdt wel de intensiteit enigszins hoog, dus je slentert niet, maar je loopt met een stevige wandelpas omhoog.

4. Blijf gefocust

Bij beginnen met trailrunning ben je continue bezig met het parcours en de route. Takken ontwijken, het juiste spoor kiezen, je voeten goed plaatsen. Kortom even wegdromen is er niet bij. Dat maakt dat je fris aan een trail moet beginnen. Ben je vermoeid? Kies dan een gemakkelijk parcours of train op de weg.

5. Draag de juiste schoenen

Je wilt beginnen met trailrunning en wilt uitvinden of het iets is wat bij je past, kun je dit prima doen op je gewone hardloopschoenen. Wil je echter vaker off road wilt lopen, dan zijn goede schoenen heel belangrijk. Een kenmerk van trailrunschoenen is dat ze erg licht zijn. Daarnaast moeten ze een hoge flexibiliteit hebben, tijdens een trailrun land je op verschillende ondergronden, de schoen moet met al deze ondergronden kunnen omgaan en de schok dempen. Tegelijkertijd moet de schoen een goed profiel hebben voor eventuele gladde of onregelmatige ondergronden. Dit verkleint de kans op blessures en zorgt voor extra veel plezier tijdens je trailrun.

6. Welke kleding?

Allereerst raden we je aan voor beginnen met trailrunning, om het bovenlichaam te voorzien van maximaal 3 lagen kleding. We zien bij veel sporters dat wanneer het koud is dat ze onnodig veel kleding dragen. Het sporten wordt hier vaak niet comfortabeler van en daarnaast is het zo dat als je de juiste kleding kiest, je met drie lagen voldoende beschermd bent tegen de kou.

Veel sporters denken dat een thermoshirt alleen bedoeld is om je lichaam warm te houden. Maar het tegendeel is waar. Er zijn bijvoorbeeld ook thermoshirts te verkrijgen voor extreem warme temperaturen. Maar naast dat is de belangrijkste functie van een thermoshirt, het afvoeren van vocht waardoor je lichaam droog blijft.

Over het thermoshirt heen draag je een hardloopshirt. Het is belangrijk dat dit een hardloopshirt is. Hardloopshirts hebben een ademende werking en helpen bij het afvoeren van vocht.

Er zijn korte en lange hardloopbroeken en ook met een geïntegreerde compressie functie. Dit type broek verbetert de bloedcirculatie waardoor spiervermoeidheid en pijn worden verminderd.

Hardloopjassen zijn bedoeld om je te beschermen tegen wind en regen. Er zijn hardloopjassen die volledig water en winddicht zijn maar het grootste deel van de jasjes is wind en water werend. Belangrijkste aspect bij het kopen van een trailrunjas is dat er geen wind en regen naar binnen kan maar dat er wel warme lucht en zweet naar buiten kan.

7. Houd je energie op peil

Voor je energie op peil te houden voor beginnen met trailrunning is het belangrijk is om voldoende te eten en te drinken.

Vaak brengt het meenemen van water wat logistieke problemen met zich mee. Want hoe ga je dit vervoeren? Hardlopen met een bidon in de hand is niet erg prettig. We raden je aan om te kijken naar een trailrunrugzak. Een hardlooprugzak is voorzien van een waterzak en een handige drinktuit. Hierdoor heb je tijdens jouw run voldoende water mee en kun je dankzij de handige drinktuit jezelf op eenvoudige wijze voorzien van vocht.

Voor sporters die langer dan een uur sporten is het belangrijk om eten mee te nemen. Het kan je voorzien van nieuwe energie waardoor je weer een tijdje vooruit kunt. Belangrijk is dat je voor etenswaren kiest die makkelijk mee te nemen zijn en die veel energie geven.

Voorbeeld producten zijn:

Winegums
Rijpe bananen
Ontbijtkoek
Mueslirepen
Energierepen
Krentenbollen
Sportrepen
Gelletjes

8. Welke extra benodigdheden?

Bij trailrunning zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het belangrijk om wat EHBO-artikelen mee te nemen. Hierdoor kun je eventuele open wonden direct ontsmetten en binden zodat ontstekingen voorkomen worden.

Loop je s ‘avonds of denk je tijdens schemer thuis te komen? Neem dan een hoofdlamp mee. Deze zorgt dat je goed zichtbaar bent en dat je veilig lopen kunt. Het lopen met een hoofdlamp zorgt ervoor dat je voor de medemens goed zichtbaar bent maar het zorgt er ook voor dat je ziet waar je loopt.

Om extra kleding en ook wat voedsel mee te nemen heb je een hardlooprugzak nodig. Eentje die gemaakt is om mee te hardlopen, die niet van je schouders glijdt. Voor trailruns in de bergen komen bergstokken vaak goed van pas. 

Het is erg leuk om te trailrunnen met sporthorloge. Het geeft je inzicht in waar je loopt, hoe hard je loopt, de hoogtemeters, de gemiddelde snelheid en nog veel meer. De verschillende ondergronden, weerstypen en hoogteverschillen zorgen ervoor dat elk parcours anders is. Het is dus vaak niet te vergelijken en het werken met streeftijden is daarom ook niet realistisch. 

Het plezier van het sporthorloge komt zeker naar voren na jouw run. Je hebt inzicht in jouw prestaties en kunt deze analyseren en delen met vrienden en familie.

Veel gestelde vragen

Over beginnen met trailrunning

Als je kunt hardlopen kun je je aan trailrunning wagen! Welke afstand en snelheid maakt niet uit. Als je meer belang hecht aan de beleving van de natuur en minder aan snelheid dan is beginnen met trailrunning vast iets voor jou! De meeste trailrunners hebben een avontuurlijke geest en vinden het geweldig om te dwalen en ontdekken zo de mooiste routes.

Pas de routeplanning aan hoe je je voelt vandaag? Ben je bekend met het type terrein?
Omgeving: check het weerbericht en zorg ervoor dat je altijd weet waar je bent!
Materiaal: heb je alles mee dat je nodig hebt of kunt hebben? Draag je de schoenen met het juiste profiel? Is je kleding warm of juist koel genoeg? Heb je voldoende eten & drinken mee?

Trailrunning op heuvelachtig terrein of in de bergen is uiteraard fysiek wel zwaarder, maar het doet ook veel goed in de beleving! En dan gaat meestal wel op: hoe leuker hoe makkelijker!

In de klim merk je vooral dat het op dat moment zwaarder is. Je beenspieren moeten harder werken en het vraagt meer van je conditie. In de afdaling vraag juist meer van je pezen en gewrichten. Sta niet raar te kijken als je daar pas de volgende dag spierpijn krijgt. In elk geval: bouw zowel omhoog als omlaag rustig op.

Veelgemaakte fouten

Omdat het parcours overal verschillend is, kan het voorkomen dat sommige trailruns pittig beginnen. Loop verstandig voor beginnen met trailrunning en geef niet gelijk alles op deze moeilijke stukken. Bijvoorbeeld de Devil’s Trail, waarbij je gelijk na de start een duin moest beklimmen. Na 5 minuten kan je dan al moe zijn en dat je dan nog zeker 25 kilometer moet hardlopen. Loop tijdens een trailrun altijd opbouwend en verstandig!

Als je je hebt ingeschreven voor een trail op de Veluwe, in Limburg of misschien zelfs in de Ardennen, dan valt je vast op dat er hoogtemeters vermeld staan.

Bij een trail van 20 kilometer met 600 hoogtemeters wordt er in totaal 600 meter verticaal geklommen. Om je een idee te geven hoe zwaar dat is, kun je 100 hoogtemeters qua inspanning grofweg vergelijken met 1 kilometer extra. Dus die trail van 20 kilometer met 600 hoogtemeters, kun je qua inspanning ongeveer vergelijken met een vlakke trail van 26 kilometer. 

Afdalen kan juist extra zwaar zijn voor je bovenbenen, vooral als de afdaling steil is, omdat je dan moet afremmen om controle te houden. Dit is een excentrische belasting van je bovenbeenspieren en daar kun je flink van gaan verzuren. Meestal geldt: hoe steiler de afdalingen, hoe zwaarder de trail uiteindelijk wordt.

Voor trailrunning is een sterke core (rompspieren) en kracht in de bovenbenen extra belangrijk. Het is daarom aan te raden om je looptrainingen aan te vullen met krachttraining, core stability training of bootcamp. Mocht je van plan zijn om een trail met veel hoogtemeters te gaan lopen, train dan ook wekelijks in de heuvels. 

Beginnen met trailrunning delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer hardloopdoelen

Halve marathon - Ultieme uitdaging
Upvit

Halve marathon: ultieme uitdaging

Is de halve marathon jouw volgende doel? Vind hier tips en adviezen die je helpen om je goed voor te bereiden op de 21 kilometer. Hoe blijven de lange duurlopen leuk en hoe zorg je ervoor dat je geen blessure oploopt.

Lees meer »

Meer hardlopen

VO2max bepalen
Upvit

VO2max meten: wat is jouw conditie?

VO2max staat voor maximale zuurstofopname. Het refereert naar de hoeveelheid zuurstof die je lichaam in een minuut kan gebruiken. Het is een maatstaf voor je uithoudingsvermogen en kan voorspellend zijn voor jouw potentie als duursporter.

Lees meer »
Behoud je motivatie met sporten.
Upvit

Behoud je motivatie: bereik je doel

Sporten geeft energie en plezier. Bovendien heeft voldoende lichaamsbeweging een positief effect op je gezondheid. Om actief te blijven is alleen motivatie niet voldoende, omdat het afhankelijk is van onze gevoelens.

Lees meer »

Geef een reactie