Conditietesten: meten is weten

Perfecte keuze

Afvallen met een hometrainer

Trainen op een hometrainer is een goede manier om extra calorieën te verbranden. Doordat je spieren en gewrichten weinig belast, is dit een gezonde manier om structureel af te vallen.

"Hometrainers zijn eenvoudig in gebruik, goed voor het verbeteren van de conditie, én effectief in het verbranden van calorieën. Kortom, met een hometrainer afvallen; de perfecte keuze!".

5 tips afvallen met een hometrainer

Wil je gericht afvallen met een hometrainer? Een hometrainer is een van de populairste fitness apparaten voor thuis. Je traint je benen, hart en longen zonder je gewrichten te belasten. Hometrainers zijn eenvoudig in gebruik, goed voor het verbeteren van de conditie, én effectief in het verbranden van calorieën. Kortom, met een hometrainer afvallen; de perfecte keuze!

1. Voordelen van de hometrainer

Wie gaat sporten met een hometrainer, zal al snel merken dat de hometrainer veel voordelen met zich meebrengt. Van het grote gebruiksgemak tot het trainen van je conditie, spierkracht en afvallen. Zowel beginners als gevorderden kunnen op de hometrainer uitdagende trainingen doen. 

  1. Maakt afvallen eenvoudiger
  2. Benen en bilspieren trainen
  3. Regelmatige hartslag
  4. Geen zware impact op botten en gewrichten
  5. Vooraf ingestelde programma’s
  6. Geschikt voor beginners en gevorderden
  7. Trainen wanneer je wilt

2. Duurtraining

Een lange training op een hometrainer is een uitstekende manier om direct calorieën te verbranden. Als je hartslag omhoog gaat, maar je nog wel een gesprek kunt voeren ben je voornamelijk bezig om vet en koolhydraten te verbranden. De reden dat een lichte training lang moet zijn is omdat naarmate je langer op deze manier traint er in verhouding steeds meer vet verbrand wordt.

Onder een lange lichte training verstaan we een training van een uur of langer op een lichte stand waarbij je ademhaling onder controle is. Je kunt nog makkelijk een gesprek voeren zonder buiten adem te raken. Hierbij is het de bedoeling dat het aantal omwentelingen per minuut rond de 90 of hoger ligt.

Als je traint op een gemiddelde intensiteit van 60 tot 70 procent van je maximale hartslag – dan is je lichaam in staat om relatief veel vet te verbranden. Je kunt de trainingen in dit gebied gemakkelijk lang vol houden en je algemene gezondheid en cardiovasculaire systeem verbeteren.

3. Intervaltraining

Een korte intensieve training is een training waarbij de weerstand hoog is en je de hartslag flink omhoog stuwt. Het voordeel van deze training is dat je spieren groter en sterker worden. Hoe meer spiermassa je hebt hoe hoger het energieverbruik van je lichaam. Ook in rust zullen er meer calorieën verbrand worden.

Een intensieve korte training is een training van ongeveer 30 minuten op een zware stand waarbij je niet makkelijk een gesprek kan voeren.

Intervaltraining is ideaal voor afvallen met een hometrainer. Je wisselt zeer snel trappen namelijk af met uiterst langzaam “fietsen”, waardoor een zekere variatie ontstaat qua trainingsintensiteit. Dit is uitstekend als je wilt afvallen met de hometrainer, want uit onderzoek blijkt dat intervallen uiterst efficiënt zijn voor de vetverbranding.

4. Ideale hartslag

Je vetverbranding is het hoogst in hartslagzone 2. Dit is dus de hartslagzone waarin je traint als je wilt afvallen met een hometrainer. In tegenstelling tot wat velen denken, ligt het tempo voor vetverbranding niet hoog. In zone 2 train je binnen de 60 tot 70 procent van je maximale hartslag.

Om te trainen met hartslagzones is een hartslagsensor een onmisbare hulp. Je kunt een hartslagmeter of ​activity tracker gebruiken die je om je pols draagt, of een borstband. Deze sportelektronica meten je hartslag met behulp van een sensor en daarmee kun je dus op elk moment zien hoe hoog je hartslag is. Je kunt je training daarop afstemmen, zodat je altijd weet dat je in de meest effectieve zone traint om af te vallen. Zo bereik je sneller je doel.

5. Extra tips

Varieer met de snelheid 
Door het variëren van je hartslag en de intensiteit van de workout zorg je ervoor dat je metabolisme sterker verbetert dan wanneer je op dezelfde snelheid zou trainen. Spiergroepen worden hierdoor op een andere manier aangesproken door een wisselende frequentie. Hierdoor wordt het minder snel saai!

Drink voldoende water
In de sportschool is het vaak zo warm dat je veel meer zweet op een loopband dan dat je buiten zou doen als u dezelfde afstand zou fietsen. Zorg ervoor dat je een flesje water binnen handbereik hebt.

Cooling-down
Meteen na het fietsen van de hometrainer af springen en gaan zitten kan leiden tot spierkramp en eventuele andere kwaaltjes. Zorg er daarom voor dat je hartslag rustig omlaag kan komen door rustig uit te fietsen.

Pak je fietsvoordeel

Scherpe aanbiedingen tot 40% korting

Veel gestelde vragen

Over afvallen met een hometrainer

Fietsen is een oefening met lage impact op het lichaam, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen of touwtje springen. Je kunt daarom vaker trainen per week. Trainingen op lage intensiteit kun je vrijwel dagelijks doen. De intensieve trainingen niet vaker dan 3 keer per week.

Door de lage impact van fietsen is afvallen met een hometrainer geschikt voor vrijwel iedereen. Zowel jongeren als ouderen kunnen uit de voeten met een training op de hometrainer. Mocht er sprake zijn van klachten waarbij het fietsen een probleem is, dan is het een ander verhaal en is het goed om de huisarts of fysiotherapeut te raadplegen.

Voor effectief afvallen met een hometrainer is het belangrijk om zowel lange, maar lichte trainingen te doen als intensieve korte trainingen.

Veelgemaakte fouten

Door de hartslag wat lager te houden is het bijvoorbeeld mogelijk om veel vet te verbranden. Zodra de hartslag hoger oploopt kiest het lichaam voor de energie uit koolhydraten. Op die manier maakt een hometrainer het mogelijk om dit zelf te reguleren, voor veel mensen een van de redenen om hiervoor te kiezen.

Jan-Lammert

Jan-Lammert

Heb je nog vragen over afvallen met een hometrainer stel ze hieronder.

Afvallen met een hometrainer delen:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Meer fitness doelen

Afvallen met fitness: strak en fit op de loopband
Upvit

Afvallen met fitness: strak en fit

Fitness is een zeer geschikte sport wanneer je wilt afvallen. Of je nu een beginner of een expert bent; afvallen met fitness is in principe voor iedereen geschikt. Het is goed om aan cardio én krachttraining te doen als je wilt afvallen.

Lees meer »
Beginnen met fitness: sterke start
Upvit

Beginnen met fitness: sterke start

Wanneer je wilt beginnen met fitnes is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Want spieren ontwikkelen zich niet alleen door het doen van intensieve trainingen, maar ook je voeding en rust zijn belangrijk.

Lees meer »

Meer fitness thuis

Sterker worden: basis voor alles
Upvit

Sterker worden: basis van alles

Sterker worden biedt vele voordelen. Zo zorgt krachttraining niet alleen voor versterkte spieren, maar ook botten en pezen worden sterker. Krachttraining helpt onder andere bij afvallen, het verhoogt de stofwisseling,

Lees meer »

Geef een reactie